T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Çankırı Şehit Korhan Kuruçay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI

10-06-2020

Muhasebe ve finansman alanı işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri, raporlama, analiz etme, dış ticaret mevzuatı, gümrük işlemleri, muhasebe kayıtları, finans ve borsa hizmetleri yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Eğitim ve Kariyer İmkanları:

                Muhasebe ve Finansman alanının meslek eğitimi, ortaöğretimde Anadolu meslek programlarında verilmektedir. Ön lisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler. Bu eğitimden sonra ÖSYM'nin yapacağı sınav neticesinde başarılı olanlar lisans düzeyinde eğitim de alabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışarak da ilerleme sağlamaları mümkündür. Ayrıca, 3568 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan SMMM ve YMM unvanlarını da belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilirler.

BİLGİSAYARLI MUHASEBE

Hesap planı sistemini oluşturan, beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini sağlayan, beyannameleri düzenleyen bilgisayarı kullanan, defterleri mevzuata göre tutan, firmanın kredi ve cari hesap durumunu takip eden, koordinasyon sağlayan yazışma ve raporları yazan, Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri hakkında bilgi sahibi olan nitelikli kişidir.

Çalışma Ortamı ve Koşulları:

Muhasebe hizmetleri genellikle büro ortamında yürütülmektedir. Temiz büro ortamlarında, işçi sağlığı ve işçi güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır. Muhasebede kullanılan bildirge ve beyannameler günlü olduğundan, vergi ve yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde yerine getirilmesi zorunludur.

İş bulma imkanları:

Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler.

Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.

İşletmelerin olmazsa olmaz departmanlarından biri muhasebe departmanıdır. Muhasebe departmanı finansal konuları yönetir. Kamu ve özel sektör olması farketmeksizin mali işlerden sorumludur. Muhasebe departmanları yıllık bilançoları ve gelir gider tablosunu hazırlar. SGK ve vergi ödemelerini takip eder, finansal raporlamaları yapar. Muhasebe elemanları hem çalıştıkları kuruluşun bünyesindeki hem de vergi dairesi ve sosyal sigortalar kurumu gibi devlet kurumlarında çalışanlar ile iletişim halindedirler. Bir kuruluşun bel kemiği olan muhasebe departmanı için çoğu şirket ince eleyip sık dokumaktadır. 

Muhasebe elemanı tercihlerinde bu alanda eğitim veren bölümlerden mezun olan adaylar şanslı olmaktadırlar.

Kamu ve sektöre ait kuruluşların muhasebe departmanları ile muhasebe ve mali müşavirlik büroları bu alanda iş imkanı sağlar.

Uygun eğitim ve staj koşullarını tamamladıktan sonra açılan sınavda başarılı olurlarsa kendi muhasebe bürolarını açabilirler. Muhasebe sorumlusu ve müdürlüğüne kadar yükselebilirler. Muhasebe elemanlığı kariyer olanakları oldukça fazla ve yükselme imkanı olan mesleklerden biridir.Bu meslek alanında ilerleyip yönetici pozisyonuna gelebilmek için çok çalışmak gerekse de ulaşılan sonuç oldukça tatmin edici olacaktır. Sabırlı olup kişinin kendini geliştirmesi başarıyı da beraberinde getirecektir. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.06.2020 - Güncelleme: 29.12.2023 09:26 - Görüntülenme: 523
  Beğen | 0  kişi beğendi